úvod   obšťastník  články   zprávy  kalendář   historie   sponzoři dresy  kontakty facebook

 


PRVNÍ DVOJČÍSLO OBŠŤASTNÍKU V HISTORII OODÍLOVÝCH TISKOVIN 

1/

VÁNOČNÍ OCHUTNÁVKA V HOMOLI – sobota 18. 12. 2021

2/

NOVOROČNÍ VYJÍŽĎKA A VÝŠLAPY – sobota 1. 1. 2022

3/

ZPÁTKY DO LÉTA (červenec 2021)

4/

OPRAVDOVÉ ZPRÁVY PRO ČLENY ODDÍLU A PŘÁTELE KOLA

5/

PF 2022

          Foto v Obšťastníku č. 5, 6: Ji Pol., V.S.Z., MK.


SK CYKLOTOUR ÚSTÍ NAD LABEM VÁS ZVE NA AKCE ROKU 2021
 

so 18. prosince

VÁNOČNÍ OCHUTNÁVKA V HOMOLI

Společná vánoční ochutnávka cukroví a dalších lahůdek z domácích zdrojů, by mohla po dvou letech navázat na svoji tradici. Nepočítají se žádné kilometry, nezdolávají se kopce, není určena délka trasy. Obložené talíře či vůně cukru a vanilky mají větší hodnotu než ujeté kilometry nebo vrchařské prémie. Vánoční náladu často doplňují dárky mezi přáteli. K ochutnávce a posezení zveme členy oddílu, jejich rodinné příslušníky a partnery. Do Homole využijte vhodného spojení autobusové dopravy. Případné dotazy na organizaci směřujte na:
ved. akce - D. Beneše tel. 737 253 426.

Jízdní řád autobus. dopravy:
Tam: Ústí n. L. hl. n.: 15:55h,
Zpět: Homole 17:32, 19:32h  

Účastníky prosíme o dodržování opatření platných vyhlášením nouzového stavu!!


so 1. ledna ´22

JUBILEJNÍ NOVOROČNÍ VYJÍŽĎKA A VÝŠLAPY

Po utajené jízdě roku 2021 se s plnou vážností stavíme na start jubilejní Novoroční vyjížďky. Tradiční cyklistické vítání roku v podání Cyklotouru a jeho předchůdců, dospělo k hodnotné ČTYŘICÍTCE! Nejlepší léta, ve kterých se spojuje nadšení, úsilí a vytrvalost můžete potvrdit svoji účastí nebo prvními kilometry v roce 2022. Zveme všechny přátele kola, kteří chtějí zahájit rok tím nejvěrnějším způsobem, zveme všechny, kteří jezdí pravidelně nebo jen občas, závodně nebo jen na pohodu, na kolech pánských či dámských, silničních, horských i trekových, na pohon vlastní nebo přídavný a také pěšáky, kteří si navzájem chtějí popřát dobrý rok. Setkání první den v roce vám k tomu dává příležitost. Přijeďte nebo přijďte ve 13:00 hod na Kostelní náměstí, kde budete mít příležitost popřát si navzájem dobrý a zdravý rok. Ať vám jízda na kole opět dělá radost a požitek z výletu ať doplní bezpečný návrat. Trasa bude určena na startu.  (MHD spoj č. 13).
Ved. akce je D. Beneš, mob. 737 253 426
.

CYKLISTICKÁ PŘILBA A SVĚTLA, JE TENTO DEN ZÁKLADNÍ BEZPEČNOSTNÍ PRVEK!

Účastníky prosíme o dodržování opatření platných vyhlášením nouzového stavu!!


Novoroční aktivitu na podporu pohybu a zdraví můžete naplnit též Novoročním výšlapem do okolí. Cílem těchto tras bývají dostupné vrcholy, kterých nám okolí nabízí celou řadu. Zaznamenejte svoji dosaženou nadmořskou výšku, převeďte metry na decimetry a máte zdolanou tisícovku. Výstupy na Lovoš nebo zříceninu Blansko mají dokonce letitou tradici. Svými zážitky, fotografiemi nebo články přispějte k novoročnímu pohledu na okolí i dění kolem sebe. V různých místech, všude kde se budete vyskytovat.

 

 

SVOJÍ BEZPEČNOST ZVÝŠÍTE REFLEXNÍMI PRVKY NA SVÉM ODĚVU!


3

ZPÁTKY DO LÉTA

Z letních výletů roku nezapomenutelný Malý Klínovec v režii Mapaře visel v nabídce asi měsíc. Zdálo se mi to jako dobré pokračování loňské trasy z Chebu, kterou jsme ukončili v Ostrově n. O. Přitažlivým motivem byla poznámka, že po výstupu na Klínovec bude následovat 30 km sjezd. Hlavní podmínkou ale bylo počasí, protože slunečné dny se střídaly s deštěm. Sledováním vývoje to vyřešil Jarda, když nejistý pondělek nahradil tutovým úterkem. Lepší den s vazbou na počasí nemohl zvolit. Vedeni Mapařem do přijatelných výšek Jáchymova vykupujeme v jednom vietnamském shopu část zásob pitné vody. Na vrcholu města nasloucháme výkladu o Městské radnici a Královské Mincovně, kde se razily Jáchymovské Tolary. Loni v lednu tomu bylo právě 500 let! Platily jako platidlo skoro po celé Evropě. K jinému pohledu na kostel Sv. Jáchyma a radnici vystoupáme až k naučné stezce a ještě výše k věži Šlikovka a hradní zřícenině Freudenstein. To už jsme na 850 m. Těžní věž vysoko nad náměstím dnes slouží k čerpání radonové vody pro místní lázně. Zůstáváme v minulosti, ale ne tak staré. Důl Rovnost - po vytěžení nerostů se tady začala těžit uranová ruda. V blízkosti stával zajatecký později trestanecký pracovní tábor. Pozůstatky miniatury hradu jsou spojovány se sadistickým velitelem tábora jako Palečkův hrad. Jedeme kolem hotelu Berghof a k malému hradu tam a zpět na cyklostezku. Po několika kilometrech se blížíme k větší otevřené ploše, která je zřízena jako parkoviště i jako bufet. Čas jednoznačně doporučuje doplnění kalorií, vrháme se na gulášovou polévku a doplnění tekutin. Půl hodina stačí na občerstvení a vyjedení gulášové polévky v 10 lidech. Nevím, jak se to stalo, ale na Mirka nevyšlo. Cyklotrasa 2198 pojmenovaná Jáchymovská spojka nás vede k Rýžovně. 5 km jedeme v červenci naučnou Ježíškovou cestou a obdivujeme tematickou úpravu lesa pro rodiny s dětmi. Projíždíme Božím Darem, který nám frekvencí a hustotou připomněl, že je sváteční den. Tady se to stalo. Mapař, který nám na chvíli zmizel, si byl u Ježíška s předstihem objednat vánoční dárky! Stačil jsem to zaznamenat a teď je příležitost ho prásknout…  Pokračování příště.


OPRAVDOVÉ ZPRÁVY PRO ČLENY ODDÍLU A PŘÁTELE KOLA:

 

17. října na Seznamu zpráv předpovědi počasí čtu: bude mírná zima a brzké jaro!

 

Obšťastníkem 6/2020 jsme vám nabídli humor cyklisty a spisovatele Smutného Milana.
Čtení vůbec není smutné, takže pokračujte v jízdě a čtení plné humoru.
…nejhorší snídaně je žádná snídaně, …výraz kokot je ve staročeštině kohout, …při jízdě bloudím. No co, Odyseus bloudil při cestě domů deset let, …jak se řekne teplý svetr na tři? RUM, …cyklistická vyjížďka byla samý pochoďák, … každý kopec jednou skončí, tenhle snad nikdy, … na přechodu dávám přednost stařence dávno po přechodu, … slunce je psychický vitamín pro celé tělo, …v zájmu snížení počtu obětí, zvolíme kopce objetí, …slunce svítí, lesy voní, stromy šumí, ptáčkové štěbetají, kukačka kuká, datel datlí, les voní, a já do toho funím, …konec září: léto je vetchý stařec, …bez stresu a vyrážky, zdoláváme překážky, … některá slova nadávek slyším poprvé, … má styl jízdy jako naložená listonoška, … v teple hospody mám jasno, svět je krásný, … jsem vyschlej jako Tutanchamon, …suneme se velmi líně k elektrárně v Temelíně, … mračna mají barvu zralých švestek, … je držitelem PSB =plakety starého bloudila, … cítím se dost vorvaně a tak myslím na vorvaně!
 

 

4/

ZPRÁVY PRO ČLENY ODDÍLU A PŘÁTELE KOLA

Dlouhodobost přináší radost, jubilea i změny. Zatím co dříve jsme se na novoroční vyjížďku teple oblékli do bavlněných spodků, tepláků, svetrů a šusťákové bundy a stejně nám byla zima, dnes je to moira, flees a mikropolyesterové vlákno, dokonce i ionty stříbra a jezdíme v teple. Je téměř neuvěřitelné, že od té doby uplynulo 40 let.

Slova pamětníka Vl. Starého z první jízdy roku 1983: jeli jsme přes Trmice, kde jsme vyzvedli Pilipa v jeho rodném domě, kolem mé zahrady do Dubiček a zpět Stebno, Hostovice a Ústí.

Písemný záznam z roku 1992: po velkém kroku, kterým bylo v roce 1991 založení oddílu, bylo na začátku roku 92 jasné, kdo pomůže cyklistům. Nikdo, každý bude muset spoléhat jen na vlastní síly. 21 účastníků + 1 fotograf na startu.

Písemný záznam z roku 2002: (teplota -8°C) Program zněl jasně! Začínáme Novoroční vyjížďkou. Svým silničním, bikovým, horským, trekovým miláčkům či plečkám připravte zimní obutí. U svých těl proveďte zimní zábal, neboť tento den začíná i teploměr často pod nulou. Těšíme se na vás už po dvacáté! Rok 2002 je přeci symbolem pro dvě kola! Foto z místa srazu ukazuje 12 účastníků, ale pouze 3 kola.

Písemný záznam z roku 2012: Na Kostelním náměstí, se první den v roce sešly 4 generace přátel, kteří se potkávají na kole. Od dvouleté Anežky po osmdesátníka Lamače. Další přítomní – věkově mezi nimi doplnili novoroční skupinu na 4 desítky přítomných.

Aktuální stav k 1. 1. 2022: jedeme 40. Novoroční vyjížďku.
 

Upozorňujeme čtenáře Obšťastníků, že jednotlivá čísla jsou v některých případech po vydání podle potřeby doplňována nebo aktualizována. V případě vašeho zájmu o některou akci proto věnujte pozornost elektronické verzi Obšťastníku, který je na webové stránce oddílu vždy aktuální. Děkujeme!

 


Děkujeme všem partnerům, kteří se v roce 2021 podílí na sportovní činnosti oddílu!