úvod   obšťastník  články   zprávy  kalendář   historie   sponzoři dresy  kontakty facebook

 


OBSAH OBŠŤASTNÍKU č. 5 / 2022 vydaného 13. 12. 2022

1/

Za Bedřichem + 27.11.2022     Za Zdeňkem +2.12.2022

2/

VÁNOČNÍ HOMOLE 17. 12. 2022

3/

41. NOVOROČNÍ VYJÍŽĎKA A VÝŠLAPY 2023

4/

PF 2023

Foto v Obšťastníku č. 5: Map. ,M.K., Bob


Za Bedřichem…

Je 19. srpen 2019. 14 dní po Bedřichových devadesátinách jsme byli domluveni na narozeninové návštěvě. V obýváku jednoho děčínského bytu jde televize s německým sportovním programem. Jak jinak než s cyklistikou. Čile se o nás stará, za chvíli je na stole káva. Dokonce o jednu víc, protože Prokop zůstává pouze u vody. Vybaluji dárek a jsem rád za odolné pouzdro, které déšť nepoškodil. Z oddílové kroniky a dostupných materiálů předáváme fotoknihu s titulem Bedřich 90. Vzpomínáme na léta dávná i pozdější, která jsou zaznamenána od osmdesátých let.  Třeba cykloturistická dálková jízda Praha – K. Vary – Praha. Skvělou pamětí dovede Bedřich některé okamžiky komentovat. Prozrazuje, že paměť mu pomáhají udržovat křížovky. Rád jsem ho každé další narozeniny slyšel alespoň z mobilu. 4. srpna ve 21:17 to bylo naposledy. 

 


 

Za Zdeňkem…

Historie se často upravuje nebo posouvá. Díky Zdeňkovu úsilí, jsou od roku 1980 v kronikách zaznamenány vzácné dokumenty, které později vedly k založení oddílu. Dálkové jízdy neboli cyklomaratony v trasách 200 až 300 km, závody do vrchu, časovky, oddílová soustředění. To byl program, který naplňoval každou sezónu. K Novoroční vyjížďce 1991, která byla už devátá, připravil nulté číslo Obšťastníku. Ten byl dalším výtiskem 1/91 poprvé veden jako informační leták oddílu SK CYKLOTOUR. Obšťastník vycházel v následujícím období občas, později pravidelně. Přinášel zprávy, sportovní výsledky a informace o připravovaných akcích. Na konci roku měl oddíl 54 členů. Zdeněk ho vedl jako prezident plných 16 let. Je těžké za tuto dobu spočítat počet akcí, je však zdokumentováno, že se podílel na tvorbě 90-ti Obšťastníků. Ten se stal trvalou součástí programu a informací. Záznamy oddílových kronik se zastavily v roce 1993, ale naštěstí existuje elektronická databáze o další činnosti. Zdeňku, nic z toho dobrého co jsi vytvořil, se neztratí.

 


 

2/

 17. 12. 2022   

VÁNOČNÍ HOMOLE 2022

Letošní termín vánoční ochutnávky dává šanci všem, kteří ještě nemají nakoupeno nebo napečeno. Vypátrejte u přátel,co může být vytouženým přáním manželky, manžela nebo partnera a s čím byste doma nejvíce bodovali. Dejte ochutnat nebo rozdávejte rady, jak se peče, nebo kde jste nakoupili. Letošní kalendář vám k tomu poskytl ještě celý týden, a tak můžete zúročit přátelské rady nebo si objednat za dvojnásobnou cenu. Výsledek vám do vánoční bodovačky určitě přinese větší ocenění, než zdolání Javorského vrchu. Vánoční ráz mohou doplnit i dárky mezi přáteli. Objektivy jsou připraveny zachytit vánoční náladu uvnitř i otužileckou produkci v předdomí. Počasí začátku týdne je lákavé!  Individuální nebo skupinový nájezd bude vyvážen společným odjezdem. Vedoucí předvánoční ochutnávky zajistí, aby významný den v kalendáři nebyl zneužit v neprospěch oslavence. Kola a jiné dopravní prostředky nechte doma, přeprava pravidelnou linkou DUK vám usnadní orientaci při cestě zpět. Sledujte časy s novým jízdním řádem a buďte zdraví!

 


3/

1. 1. 2023

41. NOVOROČNÍ VYJÍŽĎKA A VÝŠLAPY

 

Jízda nebo chůze na Nový rok je pro řadu členů oddílu a jejich přátel pravidelným novoročním rituálem. Po první Novoroční vyjížďce na kole, která se uskutečnila v roce 1983, jsme letos na startu již páté desítky. S malými změnami startovního místa v úvodu je naším „seřadištěm“ šikmá věž. Zveme všechny přátele kola, kteří chtějí zahájit rok tím nejvěrnějším způsobem, zveme všechny, kteří jezdí pravidelně nebo jen občas, závodně nebo jen na pohodu, na kolech pánských či dámských, silničních, horských i trekových, na pohon vlastní nebo přídavný a také pěšáky, kteří si navzájem chtějí popřát dobrý rok. Setkání první den v roce vám k tomu dává příležitost. Přijeďte nebo přijďte ve 13:00 hod na Kostelní náměstí, kde budete mít příležitost popřát si navzájem dobrý a zdravý rok. Ať vám jízda na kole opět dělá radost a požitek z výletu ať doplní bezpečný návrat.

Od rozcestníku a přístřešku se cesta zvedá ještě prudčeji, na některých místech se chytáme větví. Turista, který sestupuje zpět, nás informuje: „nespěchejte, nahoře je plno“. Výstup na Kozí vrch však není naším jediným cílem, a tak pokračujeme v plynulém lezení. První vyhlídkou je krásný pohled na labský půloblouk 180° u Valtířova. Vyhlížíme cestu naší časté cyklotrasy, z druhé vyhlídky pak celou rozlehlou oblast Velkého Března s údolím Homolského potoka. V osadě Mašovice jsme zanechaly poslední stopy na asfaltu a pokračovali lesní cestou, někdy blátivou. Někde uprostřed trasy jsme nepozorovaně na nejvyšším místě asi 422 m a začínáme pomalu klesat do údolí Labe. Východ z lesa nám na pravé straně odkryje Mirkov a z cesty do Neštěmic ještě odbočíme k Nydrlovo vyhlídce. Zase ty krásné oblouky Labe a 13 km celkem.

Angličané mají jedno přísloví: Používej svoje tělo nebo o něj přijdeš – Use it or lose it


Děkujeme všem partnerům, kteří se v roce 2022 podílí na sportovní činnosti oddílu!
 


PF 2023

Přátelé a příznivci oddílu,

rok, který přinesl vytoužené rozvolnění, je za námi.
Kalendář plánovaných akcí, který byl schválen Valnou hromadou,
se programově plnil a opět přinášel radost
z tradičních výletů i nových tras.
Jestli se alespoň částečně přiblížil
vašemu očekávání, záměr byl splněn.
Všem, kteří se podíleli na jeho realizaci
přípravou nebo účastí, děkujeme!
Doufáme, že i příští rok se nám podaří připravit
zajímavý program, který vám nabídne    
příjemné zážitky a dobrou pohodu s Cyklotourem.
Tímto Obšťastníkem současně chceme 
popřát Vám i Vašim rodinám příjemný vánoční čas. 

Mějte radost, mějte plány, mějte životní cíle,

ale zdraví, které je v ohrožení si chraňte nejvíc. 
Děkujeme za společnou sezonu 2022.

DOBRÝ ROK 2023 PŘEJE ODDÍL SK CYKLOTOUR